Robinsonii Educației

Să privești viața cu ochi de copil este un privilegiu, mai ales la vârste mai mari. Dar să creezi spațiul pentru ca ochii de copil să vadă în jur minunățiile naturii, să simtă fiorii aventurii și să se bucure de lucrurile cele mai simple pe care viața ți le dă gratis – un răsărit, apa, copacii, zâmbetul celui de lângă tine – este o datorie a celor mari față de cei mai mici. Și mica expediție Robinsonii educației a reușit să facă asta, dincolo de obiectivele precise pe care le-a avut și le-a atins.

2014-08-31 15.01.26Insula Inelul de piatră, 2014

Un mic grup destul de eterogen, ca vârstă și preocupări s-a adunat pentru a experimenta condițiile de supraviețuire într-un spațiu minunat natural, dar izolat social – Insula Inelul de piatră de lângă satul Capidava, comuna Topalu, județul Constanța. Doi adulți preocupați și implicați în probleme de educației: Șerban Moldoveanu, președintele Asociației ApEAL și Petrescu Viorica, profesoară, reprezentând Asociația ED4Lead au supravegheat experiența la care au participat tineri de vârste diferite: Sorina Floroiu, absolventă de Psihologie, Emil Alexandru Barb, absolvent de liceu, doi liceeni din medii sociale diferite – Larisa Panait, clasa a XII-a la Colegiul Național George Coșbuc din București și Sorin Chițescu, clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ion Ghica din Răcari, membru al comunității din Ciocănești, Dâmbovița. Și nu în ultimul rând, mezinul grupului Mihalache Claudiu, zece ani, elev în clasa a IV a la Școala generală din Ciocănești. Timp de cinci zile, între 30 august și 3 septembrie 2014, ei și-au asumat și au gustat cu plăcere viața de Robinsoni, izolați pe o insulă pustie din mijlocul Dunării, punând la cale educația.

Obiectivele declarate ale excursiei au fost: cercetarea posibilității de a organiza în viitorul apropiat pe insulă a unei întruniri dedicate educației, de tip festival, târg sau tabără, la care să participe atât ONG-uri de profil care să livreze programe educative, cât și tineri liceeni sau studenți care să beneficieze de un tip de educației non-formal, completat cu posibilitatea ca seara, la focul de tabără, cele două categorii să interacționeze în discuții pentru găsirea celor mai bune idei și soluții în problema educației. Totodată, membri grupului au dorit să intre în contact cu comunitatea tinerilor din comuna Topalu, pentru a se prezenta și a-i invita la proximele evenimente ce se doresc organizate în zona lor.

2014-09-01 14.43.52

De asemenea, s-a dorit explorarea zonei: insula, Dunărea și canalele ei, cetatea romană Capidava, satul Capidava și oamenii lui.

Și nu în ultimul rând s-a urmărit crearea unui context de învățare pentru tinerii grupului aflați într-un mediu extrem: izolare, lipsa de apa potabilă, de curent electric, asaltul țânțarilor, pregătirea hranei în condiții de tabără, locuirea la cort etc. Și bineînțeles, s-a urmărit permanent ca relaxarea, buna dispoziție, bucuria să nu lipsească nici un moment al celor cinci zile petrecute împreună.

2014-09-02 09.30.48 2014-08-31 12.54.37 2014-08-30 16.20.58

Satisfacția de pe fețele tuturor la întoarcerea în București a fost semnul că obiectivele au fost atinse.

Lungile discuții din timpul meselor sau din serile petrecute împreună au închegat încetul cu încetul conceptul viitorul festival sau tabară de educație. Fiecare membru al grupului a avut ceva de spus, de completat, de modificat, așa că Șerban Moldoveanu a plecat de pe insulă cu sarcina de a pune în practică, ca lider de grup, a acestor idei.


Deplasarea în localitatea Topalu la 1 septembrie a permis contactul cu tinerii zonei. I-am găsit strânși la căminul cultural din localitate, unde aveau repetiții la dansuri populare, cu care urmau să se prezinte la un concurs național de profil. Robinsonii, însoțiți de dna. directoare a școlii din localitate au vizitat școala și grădinița, frumoasele expoziții de costume populare și de marionete – urmare a două proiecte europene în care fuseseră implicați, au urmărit evoluția tinerilor pe scena căminului cultural și i-au aplaudat. A urmat apoi propria prezentare, în care copiii din Topalu au aflat despre activitățile asociațiilor APEAL și ED4Lead, despre Școala de vară din Ciocănești și impactul acesteia asupra tinerilor din localitate și despre planurile de viitor care îi includ și pe ei. Pentru exemplificare, Robinsonii au pus la dispoziția tinerilor din Topalu o serie de activități nonformale, la care s-a reacționat cu entuziasm.


Explorarea insulei denumită de localnici, „Inelul de piatră”, pentru că este singura insulă din regiune ce nu e formată din depuneri aluvionare, fiind de natură stâncoasă și care nu apare pe nici o hartă de navigaţie pentru că multe luni din an se găsește acoperită de apele Dunării ne-a pus în legătură cu evenimentul care se desfășoară aici de 25 de ani, Academia de vară Atlantykron. De altfel, am numit mica plimbare prin prima zi pe insulă Pe urmele lui Atlantykron. În afara micilor semne care dovedeau că insula a fost de curând populată (din păcate și de gunoaie), tinerii grupului au luat cunoștință de la cei doi membri care participaseră la activitate, Șerban și Larisa, de conceputul Academiei Atlantykron, de modul de organizare, de dispunerea în spațiu a taberei, de temele de dezbatere, participanți etc. S-a discutat despre specificul celor două manifestări – cea deja desfășurată și cea proiectată de noi și în ce măsură pot fi găsite elemente comune care să permită o eventuală colaborare.
Explorarea împrejurimilor s-a făcut cu barca cu motor pe parcursul a circa 20 mile marine. În afara senzației de libertate pe care o asemenea plimbare ți-o oferă, a frumuseților deosebite ale peisajului dobrogean, tinerii au asistat și la o lecție de navigație coordonată de pasionatul Șerban Moldoveanu (lansarea bărcii la apă, conducerea ei, specificul navigației pe fluviu, diferite tipuri de motoare și ambarcațiuni posibile, tipuri de fauna și floră acvatică).

2014-08-30 17.35.51

A fost vizitat și principalul obiectiv istoric al zonei, cetatea Capidava, un castru roman specific, destinat pregătirii viitorilor arheologi. Două luni pe an aici se desfășoară un șantier arheologic școală pentru studenți la istorie din Constanța, Cluj, București, Timișoara, coordonați de profesori universitari. La data la care am vizitat noi cetatea șantierul era închis, așa că ne-a însoțit Marius, paznicul cetății, care a făcut pe ghidul într-un mod inedit.

Comunitatea din Capidava a fost prietenoasă cu noi: la prima poartă la care am bătut pentru a umple bidoanele cu apă, am fost invitați să ciocnim și un pahar cu țuică și să facem o poză, Marius, paznicul cetății ne-a ajutat la lansarea bărcii și la urcarea ei în remorcă, nea Gigi, crescătorul de vaci și capre ne-a oferit, pe lângă brânza cumpărată de la el și lapte proaspăt de capră, de la pescarii profesioniști ai zonei am plecat cu somn etc.

2014-08-30 15.45.16
Iar viața în tabăra Robinsonilor s-a lăsat cu lecții pentru tineri: de la instalarea corturilor, la săparea vetrei pentru foc, la atelierul de făcut mâncare, delimitatea zonei de scăldat, instalarea dușului, săparea toaletei, pescuitul, selectarea deșeurilor, toate s-au făcut cu respect pentru locul în care ne aflam.
Și dincolo de toate cele propuse și atinse de noi, expediția Robinsonii educației a lăsat în sufletele celor implicați entuziasm, bucurie, liniște și îndemnul de a împărtăși și altă dată, și altor oameni, această experiență.

Viorica Petrescu, ED4Lead

10 people reached

2014-08-30 15.45.16 2014-08-30 16.20.58    2014-09-01 14.43.52 2014-09-02 09.30.48

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s